Lyhyt historiikki

» Etusivu
» Historiikki
» Opetus
» Äänitteet
» Runot
» Eternal
» Yhteystiedot
» Kuvat

Mr. ZELO, Harri Sissala, Soul-Sissala, kuinka vain haluatte. Harri Sissalan muusikonura alkoi Hämeenlinnan Musiikkiopistossa 60-luvun alussa. Hän opiskeli klassista viulunsoittoa, musiikinteoriaa ja säveltapailua. Viuluopettajinaan Harrilla oli sen ajan huippunimiä kuten Matti Piipponen, Sulo Aro sekä Naum Levin.Myöhemmin aikuisena Harrin viulunsoiton opettajana oli Lajos Garam.

Muutaman opiskeluvuoden jälkeen Hämeenlinnan nuorison vei mukanaan, kuten muuallakin maailmassa, pop-musiikki. Tähän pop-musiikkiaaltoon Harri meni mukaan ja perusti ystäviensä kanssa pop-yhtyeen nimeltään ETERNAL. Eternalin "kuumin kausi" sijoittui vuosille 1967 - 1970.

Eternal-yhtyeen vaiheista voi lukea kirjasta "Homma Kävi". Kirja, jonka on toimittanut Jukka Mäkelä, sisältää kaikki ne keskeiset henkilöt, jotka tuohon aikaan toimivat Hämeenlinnassa pop-musiikin parissa: Irwin Goodman oli tietenkin oma lukunsa ja hänellä oli myös ikioma tyylinsä.

Eternal sai tilaisuuden kokoontua uudestaan v.2001. Osittain jo eläköityneenä tosin. Mutta vielä vanhempikin veri lämpeni kun tuli keikkatilaisuus soittaa Petäyksen "Nostalgia"-festareilla kesällä 2001. Konsertti äänitettiin ja Eternal kokosi n. tunnin kestävän CD-Ievyn, joka oli lähinnä tarkoitettu yhtyeen omille jäsenille muistoksi yhtyeen soittamista kappaleista.Levyn kannet on nähtävissä näillä sivuilla.Jos levylle löytyy kysyntää voidaan levyä tarpeen mukaan valmistaa lisääkin. Petäyksen Nostalgia-festarien jälkeen Eternal ei enää julkisesti ole soittanut alkuperäisellä kokoonpanollaan.

Yhtä-äkkiä v. 1970 Harri päätti lähteä koettamaan onneaan Ruotsiin. Siellä hän toimi pari vuotta puuseppänä ja soitteli bändissäkin jonkin verran.

Tämän Ruotsiin suuntautuneen "pakomatkansa" jälkeen Harri työskenteli kirjapainon varastossa Hämeenlinnassa. Mutta mieli teki opiskelemaan ja tietenkin soittamaan.

Harri kävi kansankorkeakoulun, jonka jälkeen pyrki Tampereen Yliopistoon ja myös pääsi sinne. Hän alkoi opiskella musiikkia ja sosiaalitieteitä. Heti opiskelunsa aloitettuaan Harri liittyi PEUHU nimiseen yhtyeeseen. Yhtye soitti Kansanmusiikkia mutta uudelleen sovitettuna, myös moniäänisesti.

Maailman nuorison Festivaalit järjestettiin 1978 Havannassa cubassa. Harri valittiin kulttuurivaltuuskuntaan, joka matkusti Cubaan 1978 elokuussa. Cubassa Harri Soitti viulua PEUHU-yhtyeessä ja esitteli vanhoja suomalaisia kansansoittimia mm. Cuban väritelevisiossa.

Harri valmistui Tampereen yliopistosta 1979. Tämän jälkeen hän alkoi enemmän harjoitella viulunsoittoa. Hän liittyi Vantaan Orkesteriin, soitti Hämeenlinnan Kaupunginorkesterissa ja kävi erilaisilla soittokeikoilla. Harri opetti myös viulunsoittoa useita vuosia.

1990-luvulla kun Harri soitti viulua Vantaan orkesterissa tapahtui Suomessa nk. pankkikriisi. Helsingin Säästöpankki oli tukenut Vantaan orkesteria mm. maksamalla solisteja ja antamalla soittajille lainoja. Kun HSP romahti vaikutti se myös Vantaan orkesterin toimintaan. Konsertit alkoivat vähetä ja väkeä sai lähteä. Monien mukana myös Harri.

Tässä tilanteessa Harri perusti ZELO-yhtyeen ja alkoi tehdä monenlaisia CD-äänityksiä Martin Brushanen studiolla ja on tehnyt niitä näihin päiviin saakka. v. 2007 jo kaksi cd levyä.Vantaan orkesterin jätettyään Harri Sissala perusti siis Zelo-yhtyeen, joka on trio. Bassossa Kari Korpinen, kitarassa Fredi Ahlberg ja viulussa Mr. Zelo. Tällä kokoonpanolla tehtiin ensimmäinen äänitys Brushanen studiolla v. 1998 helmikuussa. Ensimmäinen CD-Ievy sisälsi unkarilaista viulumusiikkia. Siinä oli 7 kappaletta, jotka olivat ja ehkä vieläkin tunnetaan populäärinä kansanmusiikkina Unkarissa ja miksei muuallakin maailmassa. Tällä hetkellä uusin cd-en äänitys on nimeltään Mr.Zelo Harri Sissala Musical Mosaic. Levy sisältää äänityksiä vuosilta 1998 - 2012. Kaksi kirkkouruilla säestettyä kappaletta Vanha Virsi Taalainmaan Karjamajoilta ja Ave Maria on äänitetty Hattulan Uudessa kirkossa. Brushanen studion lopetettua toimintansa Brushanen kuoleman johdosta, Harri on jatkanut äänityksiä Jussi Liskin studiolla. Suurin osa Harrin äänityksistä löytyy verkosta YouTubesta. Tulevaisuudessa Harri aikoo pistäytyä silloin tällöin äänitysstudiossa tekemässä lisää äänityksiä.

Unkari-ihastuksensa Harri oli saanut vieraillessaan opiskeluaikanaan kesälomalla Budapestissa. Hän oli siellä erään unkarilaisen muusikon välityksellä ja asui sielläoloaikanaan unkarilaisessa perheessä.

Nykyään Mr. Zelo on esiintynyt miltei ainoastaan kitaran säestyksellä. Säestäjät ovat vaihdelleet sen mukaan kenen keikkakalenteriin Mr.Zelon keikat ovat sopineet.

Mr.ZELOn musiikkityyliä voisi kuvailla esim. sanalla viihteellinen. Joka tapauksessa Harrin soittotyyli sekä tapa käsitellä viulua on persoonallista ja ennen kaikkea se ei ole sellaista, jota joku toinen olisi hänelle opettanut.

Kari Korpinen
muusikko